Finland, Finland – vandringar i landskap

Utställningen Finland, Finland – vandringar i landskap vid Tavastehus konstmuseum leder betraktaren till det finländska landskapet. Utställningen har förverkligats i samarbete med Finländska konststiftelser, och för betraktaren från mitten av 1800-talet till 1900-talets början då bildkonsten byggde upp den finländska landskapsbilden och letade efter den egna nationella identiteten. 

I utställningen figurerar en fiktiv konstnär som berättar sin historia och för utställningsbesökaren rakt in i konstnärernas vardag och sinneslandskap för över hundra år sedan. Konstnärerna skapade den finländska konstens guldålder vid sekelskiftet. 

Betraktaren möter ängar, lador, svedjelandskap och lantliga motiv målade av våra bekanta och älskade målare, bl.a. Fanny Churberg, Pekka Halonen och Hjalmar Munsterhjelm, stämningsfyllda skogslandskap av Berndt Lindholm, Ferdinand von Wright och Elias Muukka samtWerner Holmbergs och Johan Knutsons strandlandskap. Vandringar i landskapsidyller fortsätter vidare med månsken av bl.a. Oscar Kleineh och Eugen Taube.  

När avbildningen av naturen i Norden steg till sitt värde målade konstnärerna på sina dukar även observationer om vinter och exakta iakttagelser av både strömmande vatten och snöiga träd. Slutligen sammanfattas den finländska landskapsbilden i storslagna ödemarkslandskap med nationalromantik och symbolism med mästarna Akseli Gallen-KallelaEero Järnefelt och Victor Westerholm.

I den här stunden, på grund av reseförbudet till följd av corononaviruspandemin, har vi återigen vänt blicken närmare. Många har rört sig allt mer i naturen och erinrat sig om hur fint det känns att sitta tyst och titta på vattnets rörelse, känna lövverkets grönska eller glimten av snön i drivorna uppe i norr. Landskapet ger styrka.

Utställningen har producerats i samarbete med Finlands konststiftelser. Föreningen som grundades 2006 har 9 medlemmar, efter att Pro Artibus anslöt sig 2019 som den senaste stiftelsen. Föreningens samlingar omfattar sammanlagt tusentals verk från 1500-talet till idag. 

Utställningen visas 12.6–20.9.2020 i Engel-byggnaden vid Tavastehus konstmuseum.