Helene Schjerfbeck: Hiljaisuus: 1907, öljy ja tempera kankaalle, Taidesäätiö Merita. Kuva: Seppo Hilpo

Bilden av en människa

Människoskildringar är ett tidlöst tema i konsten. Utställningen på Kuopio konstmuseum fokuserar på livet och vardagen fyllda av arbete och fritidssysselsättningar. De olika sätt som människan porträtterats på under tidens gång vittnar om förändringar och utveckling i samhälle och tankesätt. Utställningen som visas på Kuopio konstmuseum förverkligas i samarbete med Föreningen Finländska konststiftelser. Med finns verk ur flera betydelsefulla finländska konststiftelsers samlingar. Till påseende finns både kända verk ur den finska konsthistorien och verk som representerar den nyaste nutidskonsten.  

I Ferdinand von Wrights, Berndt Lindholms och Hjalmar Munsterhjelms målningar från 1800-talet är människan placerad som en del av ett majestätiskt landskap enligt den romantiska erans ideal. I Savolax födda Juho Rissanens och Pekka Halonens verk avbildas människan realistiskt i sina vardagssysslor. Vardagens sysslor är också närvarande i Unto Pusas och Gösta Diehls färggranna kubistiska målningar.

Den glada fritiden presenteras i verk som målats enligt de impressionistiska idealen, och de porträtterar soliga dagar vid havsstranden och somriga ängar. Utställningen erbjuder också en inblick i hemmets vardag och i dessa avbildningar är det ofta kvinnan som fått huvudrollen. Ellen Thesleffs porträtt av sin läsande syster, Tove Janssons skildring av en sittande kvinna vid ett bord, Riikka Lenkkeris vision av sig själv på morgonen och Joel Slottes Konvalescenten (2019)erbjuder en glimt in i en kvinnas liv. Parallellt med målningar och skulpturer presenteras fotografi- och videokonst bland annat av Susanna Majuri och Elina Brotherus.

Utställningen tangerar även sexualiteten som är temat i Viggo Wallenskölds målning Ära (2009)och i Synnöve Rabbs fotografiserie. Även döden är en del av livet och den skildras i Hugo Simbergs verk Vid Tuonelas port (1898) och Kimmo Schroderus verk 27 år i konstbranschen (1989–2017) som beskriver ett skelett.

Föreningen Finländska konststiftelsers konstsamlingar omfattar tusentals verk ända från 1400-talet till nutiden. Med i utställningen finns verk av följande konststiftelser: Alfred Kordelins stiftelse, Fortums Konststiftelse, Gösta Serlachius konststiftelse, OP Gruppens Konststiftelse, Stiftelsen Pro Artibus, Signe och Ane Gyllenbergs stiftelse, Konststiftelsen Merita, UPM-Kymmenes kulturstiftelse och Stiftelsen för Åbo Akademi.  

Utställningens kurator är intendent Marja Louni från Kuopio konstmuseum.

Kuopio konstmuseum
Kauppakatu 35
70100 Kuopio

ti-sö 10-17, ons 10-19

Läs mera (på finska) på Kuopio konstmuseums hemsidor.