Työtäkö? Arbete? Work?

Työn muuttuvat kuvat. Tukkijätkästä pätkätöihin.

Työn iloa vai pakkotyötä? Työ tekijäänsä kiittää – vai kiittääkö? Amos Andersonin taidemuseossa 11. huhtikuuta avattava näyttely herättää kysymyksiä suomalaisen työn ja sen kuvaamisen muuttuneista tavoista. Näyttelyn keskiössä on työn käsitteen muutokseen liittyvä murros. Menneiden vuosikymmenten taiteessa suomalainen työ tarkoitti usein metsätyötä, erityisesti tukinuittoa. Keksin kanssa rehkivä tukkijätkä oli sekä romanttinen että sommittelullisesti kiinnostava hahmo. Tukkijätkästä on pitkä matka tämän päivän työhön, joka on usein ajasta ja paikasta riippumatonta. Miten kuvata työtä joka ei enää kiteydy dynaamiseen vartalon asentoon, vaan tarkoittaa yhä useamman ammatin kohdalla tietokoneen näyttöä tuijottavaa katsetta?

Näyttely herättää katsojan pohtimaan omaa suhdettaan työhön ja työn merkityksiin aikana, jolloin uusia ammatteja ja toimenkuvia syntyy samalla, kun ”vanhan” ajan ammatteja häviää.

Työtäkö? -näyttelykoostuu Suomalaisten taidesäätiöiden yhdistyksen jäsenten erilaista työtä kuvaavista, historiallisestikin merkittävistä teoksista. Esillä olevia teoksia yhdistää mm. fyysisen työn ja liikkeen kuvaaminen, Aarne Nopsasen kohua herättäneen Keskiviikkokerhon pukumiehet ovat puolestaan jähmettyneet ryhmämuotokuvaan. Esillä on kaikkiaan noin 70 teosta 31 taiteilijalta: maalauksia, veistotaidetta, piirustuksia, valokuvia, videotaidetta sekä installaatio.

Työn kuvaamisen muuttuminen näkyy myös teosvalinnoissa jossa ”entisajan” työtä ovat kuvanneet mm. Alvar Cawén, Pekka Halonen, Lennart Segerstråle, Felix Nylund ja Juho Rissanen. Uudempaa työn kuvaamista nähdään Aino-Marjatta Mäen ja Jaakko Karhusen, Tuomo Mannisen, Meri Peuran, Kalle Turakka-Purhosen sekä Jussi Valtakarin teoksissa. Näyttelyä täydentää Työväenmuseo Verstaan dokumentaarinen valokuva-aineisto 1950-luvulta.

Näyttelyn on tuottanut Suomalaisten taidesäätiöiden yhdistys (STSY) ja sen kuraattorina on toiminut kuvataiteen tohtori, tutkija Jyrki Siukonen.

Amos Andersonin taidemuseo

Yrjönkatu 27, PL 14, 00101 Helsinki. Puh. 09 6844460. . www.amosanderson.fi

Auki: ma, to & pe 10–18, ke 10–20, la–su 11–17. Suljettu tiistaisin
Sisäänpääsy 10 €, eläkeläiset 8 €, opiskelijat 2 €. Alle 18-vuotiaat ilmaiseksi