Anna Retulainen, Helsinki-Lahti-Pietari, 2000, öljy kankaalle, 129 x 300 cm.
Anna Retulainen, Helsinki-Lahti-Pietari, 2000, öljy kankaalle, 129 x 300 cm. Kuva: Rauno Träskelin

OP Ryhmän Taidesäätiö

OP Ryhmän Taidesäätiö on yleishyödyllinen säätiö, jonka tarkoituksena on edistää esittävää sävel- ja kuvataidetta.

Säätiö perustettiin vuonna 1987 hallinnoimaan OKO:n 1980-luvun puolivälissä hankkimia ensimmäisiä soittimia sekä kartuttamaan soitin- ja taidekokoelmaa.

Säätiö omistaa yhdeksän historiallista arvosoitinta: viisi viulua, kaksi alttoviulua ja kaksi selloa.

Soitinkokoelman vanhin soitin on vuodelta 1698, mutta kokoelmaan kuuluu myös kolmas sello vuodelta 1989.

Säätiön omaan taidekokoelmaan kuuluu tänä päivänä noin 1000 teosta. Lisäksi säätiö hallinnoi noin 2000 OP Ryhmään kuuluvan yhteisön teosta. Kokoelma on kattava esitys suomalaista taidehistoriaa, mutta sen ydin on hieno nykytaiteen kokoelma. Teokset ovat mm. maalauksia, veistoksia, grafiikkaa ja tekstiilitaidetta 1800-luvun puolivälistä nykypäivään.

Tarkoituksensa toteuttamiseksi säätiö on tukenut esittävää säveltaidetta yli 30 vuotta lainaamalla omistamiaan arvosoittimia nuorille lahjakkaille muusikoille. Soittimet ovat antaneet mahdollisuuden monelle nuorelle kehittyä urallaan ainutlaatuisen instrumentin avulla.

Kokoelman taideteokset ovat pääasiallisesti esillä OP:n toimitiloissa, konttoreissa ja Pohjola Sairaaloissa henkilöstön ja vierailijoiden iloksi.

Merkittävä osa kokoelmaa on esillä arkkitehti Asmo Jaaksin (JKMM Arkkitehdit) suunnittelemassa OP Vallilan toimitalossa, joka otettiin käyttöön kesäkuussa 2015.

Rakennuksessa toimii yleisölle avoin taidegalleria, jossa Taidesäätiö järjestää vaihtuvia näyttelyitä noin kaksi kertaa vuodessa.

Omien tuotantojen lisäksi kokoelman teoksista tehdään näyttelyitä museoihin ja tapahtumiin, sekä teoksia lainataan museoiden teemanäyttelyihin.

Liittyminen suomalaisten taidesäätiöiden yhdistykseen vuonna 2019 tukee sekä Taidesäätiön tarkoituksen toteuttamista mitä parhaimmalla tavalla että kokoelman teosten esiintuomista vieläkin laajemmalle katsojajoukolle ympäri Suomen.

Toiminta kuvataiteen ja musiikin parissa on osa OP Ryhmän yhteisöllisyyttä. Taidekokoelma on yksi suurimmista suomalaisista yksityisistä kokoelmista, ja Taidesäätiöllä on tärkeä rooli suomalaisen kulttuuriperinnön säilyttäjänä.

Tahtomme on jakaa elämyksiä ja tarinoita kuvataiteesta ja musiikista. Haluamme luoda hetkiä, joissa kohtaavat Taidesäätiön teokset ja arvosoittimet, yhdessä ja ilolla.

Säätiön asiamies Mirja Laine, 

www.op.fi/taidesaatio