Edelfelt, Albert: Porvoon joenrantanäkymä, 1886-1887, öljy kankaalle
Edelfelt, Albert: Porvoon joenrantanäkymä, 1886-1887, öljy kankaalle

Fortumin Taidesäätiö

Fortumin Taidesäätiö perustettiin 28.12.2005. Fortum ja sen edeltäjäyhtiöt olivat vuosien varrella keränneet merkittävän kokoelman valtaosin suomalaista arvotaidetta. Fortumin yhteensä lähes 1600 teoksen kokoelmasta valittiin asiantuntijoiden avulla säätiölle lahjoitettavaksi noin 300 työtä, jotka täyttävät kaikki hyvän museotaiteen laatuvaatimukset. Joukossa on maalaustaidetta Suomen taiteen kultakaudelta, modernia taidetta, veistoksia sekä uniikkeja keramiikka- ja lasiesineitä ja tekstiilitaidetta.

Säätiön tarkoituksena on pääasiassa öljy-, sähkö- ja energiateollisuuden perinteeseen ja historiaan liittyvien taide-esineiden omistaminen ja tallessapito. Säätiön tarkoituksena on myös toimia suomalaisen taiteen ja taidehistorian tutkimuksen hyväksi

» ylläpitämällä ja kehittämällä omistamaansa taidekokoelmaa ja sijoittamalla siihen kuuluvia teoksia nähtäväksi,

» antamalla omistamastaan taidekokoelmasta yksittäisiä teoksia nähtäväksi taidenäyttelyihin Suomessa ja ulkomailla sekä

» tukemalla suomalaista taidetta.

Fortumin Taidesäätiön kokoelman nimekkäimpiä taiteilijoita ovat Werner Holmberg, Fanny Churberg, Akseli Gallen-Kallela, Albert Edelfelt, Berndt Lindholm, Oscar Kleineh, Juhana Blomstedt, Lars-Gunnar Nordström, Sam Vanni, Birger Kaipiainen ja Rut Bryk.

Kokoelmasta on julkaistu Tuija Tervon kirjoittama, runsaasti kuvitettu teos Taiteen valo – juuret perinteessä, katse tulevassa. Teosta on saatavissa suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Yhteystiedot:
Säätiön asiamies Sirpa Hillberg,