Magnus von Wright, Honkolan kartano, 1867, öljy kankaalle. Kuva: Seppo Hilpo.
Magnus von Wright, Honkolan kartano, 1867, öljy kankaalle. Kuva: Seppo Hilpo.

Nordean Taidesäätiö

Nordean Taidesäätiö sr on yleishyödyllinen säätiö, jonka tarkoituksena on toimia suomalaisen taiteen, taidehistorian sekä liikepankkitoiminnan historian tutkimuksen ja säilyttämisen hyväksi.

Säätiö ylläpitää ja kehittää omistamaansa taidekokoelmaa, järjestää näyttelyitä, lainaa teoksiaan sekä tukee suomalaista taidetta myöntämällä vuosittain taidepalkinnon yhdelle Suomessa vaikuttavalle, läpimurtonsa jo tehneelle taiteilijalle. Nordean Taidesäätiö hallinnoi myös Nordean muotokuvakokoelmaa, johon kuuluu 74 teosta. 

Nordean Taidesäätiön kokoelma sisältää 1038 teosta, joiden joukossa on lukuisia kansallisesti tunnettuja teoksia ja taidehistoriallisia harvinaisuuksia. Teokset on poimittu Nordean edeltäjäpankkien kokoelmista ja ne kattavat ajallisesti noin kaksi vuosisataa suomalaista kuvataidetta. Kokoelmasta noin puolet on sijoitettuna Nordean toimipisteisiin ympäri Suomen.

Kokoelman teoksiin on mahdollista tutustua ennakkoon tilatulla opastetulla kierroksella Nordean vanhassa pankkitalossa, osoitteessa Aleksanterinkatu 36B, Helsinki.

Jäsen vuodesta 2007.

Säätiön asiamies Anu Kehusmaa, 

Vuoden 2024 aikana asiamiehen sijaisena toimii Kukka-Maaria Nummi,

Nordean Taidesäätiö