Oi Suomi – vaelluksia maisemaan -näyttely Hämeenlinnan taidemuseossa johdattaa suomalaisen maiseman äärelle. Näyttely on tehty yhteistyössä Suomalaisten taidesäätiöiden kanssa, ja se vie katsojan aikaan, 1800-luvun puolivälistä 1900-luvun alkuun, jolloin kuvataiteessa rakennettiin suomalaista maisemakuvastoa ja etsittiin omaa kansallista identiteettiä.
Näyttelyssä fiktiivinen kuvataiteilija kertoo tarinaansa ja vie näyttelyvieraan taiteilijoiden arkeen ja mielenmaisemiin sadan vuoden taakse. Taiteilijat loivat Suomen taiteen kultakauden vuosisatojen vaihteessa.
Tuttujen ja rakastettujen maalareidemme, mm. Fanny Churbergin, Pekka Halosen ja Hjalmar Munsterhjelmin maalaamat niityt, ladot, kaskimaisemat ja maalaisnäkymät saattelevat katsojan Berndt Lindholmin, Ferdinand von Wrightin ja Elias Muukan tunnelmallisten metsämaisemien pariin. Werner Holmbergin ja Johan Knutsonin rantamaisemat ja Oscar Kleinehin ja Eugen Tauben kuutamot jatkavat edelleen maisemaidyllien kesäistä tunnelmaa.
Pohjolan luonnon kuvaamisen noustua arvoonsa, tallentui taiteilijoiden kankaille myös talvisia ja tarkkoja havaintoja niin virtaavasta vedestä kuin lumisista puistakin. Lopulta suomalainen maisemakuvasto kiteytyy kansallisromantiikasta ja symbolismista ammentaviin jylhiin erämaamaisemiin, mestareina Akseli Gallen-Kallela, Eero Järnefelt ja Victor Westerholm.
Tässä hetkessä, koronaviruspandemian aiheuttaman matkustuskiellon takia, olemme kääntäneet katseemme jälleen lähemmäs. Moni on liikkunut entistä enemmän luonnossa ja palauttanut mieliin, miten hienolta tuntuu istua hiljaa ja katsoa veden liikettä, aistia lehvistön vehreyttä tai lumen kimallusta pohjoisilla hangilla. Maisemasta saa voimaa.
Näyttely on esillä 12.6.–20.9.2020 Hämeenlinnan taidemuseon Engel-rakennuksessa, osoitteessa Viipurintie 2.