Modernin kahdet kasvot

STSY:n toinen näyttely Modernin kahdet kasvot keskittyi 1920- ja 1930-lukujen taiteeseen. Näyttely oli  Amos Andersonin taidemuseossa Helsingissä keväästä 2009 syksyyn 2010.

Modernin kahdet kasvot oli matka ristiriitaiseen ja kiehtovaan mutta vähän tutkittuun sotien väliseen aikakauteen. Näyttely kokosi yhteen yli 80 STSY:n jäsenten teosta tuon ajan keskeisiltä taiteilijoilta. Monet niistä eivät ole aiemmin olleet julkisesti esillä.

Kahteen vuosikymmeneen mahtuu paljon: perinteistä kiinni pitävää kansallismielisyyttä ja kansainvälisesti suuntautunutta avantgardea, heräävää kaupunkikulttuuria ja maaseudun arvojen ihailua. Kesti kauan ennen kuin kansalaissodan repimä ja talouslaman murjoma nuori tasavalta ja sen taide löysivät identiteettinsä. Nuori kansakunta etsi identiteettiään taiteesta, joka monien siihen kohdistettujen toiveiden seurauksena sai ikään kuin kahdet kasvot.

Näyttelyn kuraattori oli taidekriitikko Timo Valjakka, jonka kirjoittama samanniminen, SKS:n kustantama kirja julkaistiin näyttelyn yhteydessä.