Metsäretki

Koko perheen näyttely Metsäretki esittelee Suomalaisten taidesäätiöiden yhdistyksen (STSY) jäsenten kokoelmia aivan uudella tavalla uudelle yleisölle: näyttelyn kohderyhmänä ovat lapset ja lapsiperheet. Näyttely on esillä Amos Andersonin taidemuseossa 1.3.2013 – 10.3.2014.

Näyttelyn teokset ovat Suomen taiteen klassikoita, joista osa on STSY:n aikaisemmissa näyttelyissä esitelty ajallisten tai taidehistoriallisten teemojen kautta. Nyt teosten avaaminen ja ripustus on suunniteltu lapsille.

Metsäretki-näyttely jakautuu museossa kolmeen eri kerrokseen. Koskematonta ja elämyksellistä luontoa esittelevässä osuudessa katsoja pääsee kulkemaan metsäpolkua, jonka varrella taide sulautuu osaksi luontoa. Polun varrella pääsee seuraamaan muun muassa eri vuodenaikoja, metsätyyppejä ja metsän eläimiä. Metsäpolun taiteilijoita ovat mm. Berndt LindholmAkseli Gallen-KallelaPekka HalonenReidar Särestöniemi,Lennart SegerstråleJussi Mäntynen sekä Yrjö Liipola.

Ihmisen jälki metsässä -teema avaa metsää kulttuuriympäristönä metsänhoidon, puunjalostuksen sekä herkullisten metsänantimien näkökulmasta. Osion taiteilijoita ovat mm. Ferdinand von WrightAlvar Cawén jaHannes Autere.

Metsäretki-näyttely on moniaistinen ja toiminnallinen kokonaisuus, jossa taideteosten maailmaan on mahdollista uppoutua äänen, valojen ja kosketuksen avulla. Näyttelyssä on esillä yhteensä lähes 90 teosta; veistoksia, maalauksia ja grafiikkaa. Taideteosten lisäksi näyttelyssä on esillä kulttuurihistoriallista esineistöä Serlachius-museoiden kokoelmasta sekä eläinnäytteitä Helsingin yliopiston Luonnontieteellisestä keskusmuseosta.

Näyttelystä sanottua:

Kiitoksia hienosta koko perheen taide-elämyksestä! Metsäretki-näyttely on kiehtova, mielenkiintoinen ja kaunis. Ripustus on kekseliäs ja kokonaisuus tarjoaa jokaikäiselle jotakin. Meidän kaksivuotias lapsenlapsemme nauti siitä jännittävänä tapahtumana, samalla kun me ihailimme sitä loistavana ideana ja esteettisenä teoksena. Nostan hattua, erinomainen aikaansaannos!

Helena Leheckova
tsekkiläisen filologian dosentti
Helsingin yliopisto

Metsäretki-näyttelyn yhteydessä STSY ja Otava ovat yhteistyössä julkaisseet samannimisen alakouluikäisille suunnatun seikkailukirjan. Kirjan on kirjoittanut Susanna Luojus ja kuvittanut Stiina Saaristo. Huikean piirroskuvituksen ohella kirjassa on STSY:n jäsenten taideteoksia. Kirja on viikon iltasaduiksi riittävä alakoululaisen viihdepaketti, jossa tokaluokkalainen Leevi joutuu tylsästä taidemuseosta kaikkien aikojen metsäretkelle. Missä piileksii pelottava Börk? Kenen palveluksessa on salainen agentti Martti Mus ja hyi yök, kenen pitäisi pestä hampaat?

Koko näyttelyn ajan museossa on työpajatoimintaa, viikonlopputapahtumia sekä erillinen galleriatila lasten omille taideteoksille. Metsäretki-näyttelyn avautuessa galleriassa on esillä kevään ajan Stiina Saariston kirjankuvituksia.

Näyttelyä ovat tukeneet, Suomen 3M, DMP, Svenska kulturfonden, Metsäsäätiö, Gösta Serlachiuksen taidesäätiö ja Sato-konserni.

Amos Andersonin taidemuseo

Yrjönkatu 27, PL 14, 00101 Helsinki. Puh. (09) 684 4460. www.amosanderson.fi
Auki: ma, to & pe 10–1 8, ke 10–20, la–su 11–17. Suljettu tiistaisin.
Sisäänpääsy 8.3. alkaen 10 €, eläkeläiset 8 €, opiskelijat 2 €. Alle 18-vuotiaat ilmaiseksi.
Ryhmävaraukset näyttelyyn ja työpajoihin puh. (09) 6844 460.