Helsinki Noir – Rikostarina ratkaistavaksi

Sumuisen ja kostean marraskuun päätteeksi Kaivopuiston rannasta löytyy hyisen meren syleilystä nuoren naisen ruumis. Ohueen leninkiin ja silkkisukkiin pukeutunut neito nimetään lehdistössä Kaivopuiston Kaunottareksi. Kuka on tuo pitkäsäärinen neitokainen ja mitä hämyisten kivikortteleiden suojassa on tapahtunut? Kaupungin kiireinen poliisikunta saa uuden murheellisen rikoksen selvitettäväkseen.

Helsinki Noir on jännittävä, täysin uudenlainen näyttelykonsepti, jossa katsoja pääsee osaksi rikosdraamaa. Amos Andersonin taidemuseossa 16. syyskuuta avattavassa näyttelyssä on fiktiivinen, mutta osin rikoshistoriallista pohjaa sisältävä dramaturgia. Tapahtumapaikkana on 1930-luvun lopun Helsinki, voimakkaasti kasvava ja vilkas pääkaupunki. Myös katsoja voi halutessaan osallistua rikoksen ratkaisemiseen. Näyttelyn yhteydessä avataan myöhemmin syksyllä kirjoituskilpailu, jossa tarinalle etsitään vaihtoehtoisia loppuja.

Helsinki Noir yhdistää visuaalisessa sisällössään 1900-luvun alun modernismin ja nykytaiteen. Näyttelyn rungon muodostaa valikoima Suomalaisten Taidesäätiöiden yhdistyksen jäsenten kotimaista modernismia ja sen taiteilijoita ovat mm. Birger Carlstedt, Ragni Cawén, Marcus Collin, Ragnar Ekelund, Väinö Kamppuri, Ali Munsterhjelm, Yrjö Ollila, Juho Salminen, Santeri Salokivi ja Sam Vanni. Nykytaiteen edustajaksi näyttelyyn on kutsuttu mukaan vuoden 2013 nuori taiteilija Jarno Vesala (s. 1977). Yhdessä Krister Gråhnin kanssa Turku Biennaalin 2015 voittanut Vesala on tullut tunnetuksi mystisistä ja jännittävistä installaatioistaan. Sellainen on myös varta vasten Helsinki Noiriin rakennettu Verhon takana. Tiivistunnelmainen tilateos ampuu lähtölaukauksen tarinalle, joka kulkee pitkin kaupungin rantoja ja kaikuisia katukuiluja. Dokumenttidekkarin tapaan kirjoitettu näyttelyn käsikirjoitus ja luvuittain ryhmitellyt teoskokonaisuudet kuljettavat tarinaa eteenpäin.

Näyttelyn on tuottanut Suomalaisten taidesäätiöiden yhdistys (STSY) ja sen kuraattorina on toiminut Amos Andersonin taidemuseon näyttelypäällikkö Susanna Luojus.