Helene Schjerfbeck: Hiljaisuus: 1907, öljy ja tempera kankaalle, Taidesäätiö Merita. Kuva: Seppo Hilpo

Sata vuotta, tuhat tulkintaa

Jyväskylän taidemuseossa 9. kesäkuuta avautunut Sata vuotta, tuhat tulkintaa -näyttely esittelee Suomen taiteen merkkiteoksia uudesta ja houkuttelevasta näkökulmasta, erilaisten tulkintojen kautta. Näyttely kannustaa katsojaa tekemään omia tulkintoja ja pohtimaan millaisia ajatuksia teokset herättävät.

Teosten lisäksi näyttelyssä on esillä videokoosteita tulkinnoista, joita on tehty jo ennen näyttelyn avautumista teoskuvien pohjalta. Mukaan kutsuttiin seniori-ikäisiä, koululaisia, erityisryhmiä, kulttuuriluotseja, maahan muuttaneita ja yliopisto-opiskelijoita. Ryhmätyöskentelyssä käytettiin työkaluna keskustelevan kuvan tarkastelun VTS-menetelmää (Visual Thinking Strategies), jossa olennaista on osallistuminen ja vuorovaikutus. Esillä on myös aikalaiskritiikkiä, tutkijoiden näkökulmia ja taiteilijoiden tulkintoja omista teoksistaan.

Näyttely on toteutettu Jyväskylän taidemuseon ja Suomalaisten taidesäätiöiden yhdistyksen (STSY) yhteistyönä. Teokset ovat nyt ensimmäistä kertaa esillä yhteisnäyttelyssä pääkaupunkiseudun ulkopuolella. Mukana ovat Alfred Kordelinin säätiö, Fortumin Taidesäätiö, Gösta Serlachiuksen taidesäätiö, Signe ja Ane Gyllenbergin säätiö, Taidesäätiö Merita ja UPM-Kymmenen Kulttuurisäätiö.

Näyttelyn kuraattorina on FT Seija Heinänen Jyväskylän taidemuseosta. STSY:n näyttelytyöryhmään kuuluvat toiminnanjohtaja Anna-Maria Wiljanen UPM-Kymmenen Kulttuurisäätiöstä, intendentti Nina Zilliacus Villa Gyllenbergin taidemuseosta ja pääkuraattori Laura Kuurne Serlachius-museoista.

Näyttely on valittu valtakunnalliseen, Keski-Suomen ja Jyväskylän Suomen itsenäisyyden Suomi 100 -ohjelmaan.

Lisätietoja näyttelystä