Ihmisen kuvaaminen on ajaton aihe taiteessa. Kuopion taidemuseossa esiteltävässä näyttelyssä pääosassa on elämä ja arki työn parissa ja vapaa-ajan vietossa. Eri aikoina esiin nostetut ihmiskuvauksen näkökulmat ja kuvaustapojen muutokset kertovat yhteiskunnan ja ajattelutapojen muuttumisesta. Kuopion taidemuseossa esillä oleva näyttely on tehty yhteistyössä Suomalaisten taidesäätiöiden yhdistyksen kanssa. Mukana on teoksia useiden Suomen taide- ja kulttuurielämän kannalta merkittävien taidesäätiöiden kokoelmista. Nähtävänä on tunnettuja teoksia taiteemme historiasta uusimpaan nykytaiteeseen asti.
Ferdinand von Wrightin, Berndt Lindholmin ja Hjalmar Munsterhjelmin 1800-luvun maalauksissa ihminen on romantiikan ajan ihanteiden mukaisesti asetettu osaksi jylhää maisemaa. Savolaislähtöisten Juho Rissasen ja Pekka Halosen teoksissa ihmisiä kuvataan realistisesti arjen aherruksessa. Arjen työt ovat läsnä myös Unto Pusan ja Gösta Diehlin värikkäissä kubistisissa maalauksissa.
Iloinen vapaa-aika on esillä impressionismin ihanteita noudattaen maalatuissa teoksissa, joihin on ikuistettu aurinkoisia päiviä meren rannalla ja kesäisillä niityillä. Näyttelyssä kurkistetaan myös kotien arkeen ja näissä kuvauksissa pääosassa on usein nainen. Ellen Thesleffin muotokuva lukevasta sisarestaan, Tove Janssonin kuvaus pöydän äärellä istuvasta naisesta, Riikka Lenkkerin näkemys itsestään aamulla ja Joel Slotten Toipilas (2019) tarjoavat kurkistuksia naisen elämään. Maalausten ja veistosten rinnalla esillä on valokuva- ja videotaidetta muun muassa Susanna Majurilta ja Elina Brotherukselta.
Näyttelyssä käsitellään myös seksuaalisuutta, joka on teemana Viggo Wallensköldin maalauksessa Kunnia (2009) ja Synnöve Rabbin valokuvateossarjassa. Elämään liittyy myös kuolema, joka on esillä Hugo Simbergin teoksessa Tuonelan portilla (1898) ja Kimmo Schroderuksen luurankoa kuvaavassa teoksessa 27 vuotta taiteen alalla (1989–2017)
Suomalaisten taidesäätiöiden yhdistyksen taidekokoelmat käsittävät tuhansia teoksia aina 1400-luvulta nykypäivään. Näyttelyssä on esillä teoksia seuraavilta taidesäätiöiltä: Alfred Kordelinin säätiö, Fortumin Taidesäätiö, Gösta Serlachiuksen taidesäätiö, OP Ryhmän Taidesäätiö, Pro Artibus -säätiö, Signe ja Ane Gyllenbergin säätiö, Taidesäätiö Merita, UPM-Kymmenen Kulttuurisäätiö ja Åbo Akademin säätiö.
Näyttelyn on kuratoinut intendentti Marja Louni Kuopion taidemuseosta.
Kuopion taidemuseo
Kauppakatu 35
70100 Kuopio
ti-su 10-17, ke 10-19
Lue lisää Kuopion taidemuseon sivuilta.